Zamrzavanje plata neophodna mera

Bez autora
May 28 2013

U teškoj situaciji u kojoj se nalaze javne finansije u Srbiji, jedna od mera koju bi trebalo uzeti u obzir je zamrzavanje plata u javnom sektoru ili ograničavanje njihovog rasta. Jedno od rešenja moglo bi da bude vezivanje plata u javnom sektoru za kretanje plata u privatnom sektoru, penzije uvek prate plate.Neravnoteža u javnom finansijama pojavljuje se kao posledica rashoda koje država naše snage ne može da finansira i radi smanjenja troškova trebalo bi redukovati predimenzionirani javni sektor.

Zamrzavanje plata neophodna meraU teškoj situaciji u kojoj se nalaze javne finansije u Srbiji, jedna od mera koju bi trebalo uzeti u obzir je zamrzavanje plata u javnom sektoru ili ograničavanje njihovog rasta.

Jedno od rešenja moglo bi da bude vezivanje plata u javnom sektoru za kretanje plata u privatnom sektoru, penzije uvek prate plate.

Neravnoteža u javnom finansijama pojavljuje se kao posledica rashoda koje država naše snage ne može da finansira i radi smanjenja troškova trebalo bi redukovati predimenzionirani javni sektor.

U budžetu je definisano oko 85 posto rashoda  kao zakonska obaveza, dok su 15 posto diskrecioni rashodi, čijim smanjenjem ili čak ukidanjem nije moguće postići potrebne uštede, zbog čega se kao rešenje nameće zamrzavanje ili ograničavanje rasta plata.

Zamrzavanje u uslovima kada postoji inflacija znači i realno smanjenje plata u javnom sektoru i penzija, odnosno njihovo obezbvređivanje, ali se sa time privatni sektor suočava već godinama.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik